vineri, 15 aprilie 2011

MAFIA TERENURILOR DE LUX A OCUPAT O UNITATE MILITARA

 

O unitate militara a Fortelor Aeriene Romane a fost ocupata pe timp de pace!
O unitate militara a Fortelor Aeriene Romane a fost ocupata pe timp de pace! Printr-o serie de inginerii funciare, mafiotii care se ocupa cu tranzactiile terenurilor de lux din zona Baneasa au reusit sa distruga autoritatea Armatei Romane si sa desfiinteze UM 1877/R - unitate importanta a Fortelor Aeriene Romane. Actiunile mafiei terenurilor - derulate din 1999 pana in prezent - au fost sprijinite voit sau nu de unii conducatori ai Armatei Romane de pana in 2001, dar si de unele decizii dubioase ale unor institutii importante ale statului: Judecatoria Buftea, Ministerul Finantelor, Prefectura Ilfov, Oficiul de Cadastru si Amenajarea Teritoriului sau Primaria Voluntari. In toata aceasta afacere - care a dus la distrugerea unitatii militare - s-a recurs la fals, uz de fals, tulburare de posesie, marturie mincinoasa, toate aceste infractiuni, culmea, nedescoperite de catre organele de ancheta. Chiar daca afacerile cu terenurile din Baneasa fac obiectul mai multor procese aflate pe rol, de curand, firma unui spaniol a daramat gardul U.M 1877/R si a ridicat o vila de vacanta fix in perimetrul declarat interzis, care se afla in administrarea Armatei Romane!
Fostul proprietar - singurul perdant In 1947, in comuna Voluntari, regimul comunist a declansat campania exproprierilor, fara a crea CAP-uri. Printre cei care au suferit in urma deciziilor regimului a fost Carol Rasidescu, ale carui ferma si teren au fost rechizitionate de catre Ministerul Afacerilor Interne. Printr-un protocol din 11 noiembrie 1947, terenul - in suprafata de 18 hectare - a fost predat Uniunii Femeilor Antifasciste. Mai tarziu, acest teren a fost preluat de catre Gospodaria de Partid a CC al PCR, iar in 1984 a fost cedat Ministerului Apararii Nationale. Acesta a primit in administrare - pe langa terenul lui Rasidescu - o suprafata de pamant de 204,9 ha, in protocolul din '84 specificandu-se ca "terenul intra in folosinta si administrarea MApN". Tot in acest protocol se mentiona ca MApN-ul sa se inscrie in registrul cadastral, astfel terenurile intrand in proprietatea Armatei.
Acest lucru nu s-a petrecut nici la vremea respectiva si nici in '90 sau '97 - odata cu aparitia si republicarea Legii 18 - iar de aceasta eroare a functionarilor Armatei a profitat mafia terenurilor de lux. Surse din cadrul MApN sustin totusi ca inscrierea in registrul cadastral s-a facut, insa... cu creionul, iar, mai tarziu, cineva a sters totul! In paralel, Stefan Rasidescu, urmasul lui Carol Rasidescu, a cerut in instanta recuperarea celor 18 hectare rechizitionate in '47. Pana in 1997, procesul s-a derulat greoi, deciziile instantei fiind contradictorii.
Pe 5 iunie 1997, Judecatoria Buftea ii da dreptate lui Stefan Rasidescu, iar Prefectura judetului Ilfov, sub semnatura prefectului Alexandru Vaida, il anunta oficial de acest lucru pe ministrul de atunci al Apararii, Victor Babiuc. In adresa prefecturii, Victor Babiuc era informat personal ca "s-a dispus anularea ordinului de rechizitie in cazul Rasidescu si, in trucat suprafata respectiva se afla in administrarea MApN, va transmitem cererea reclamantilor, copia sentintei civile 2426/1997 si documentarul necesar in vederea declansarii procedurilor legale pentru restituirea terenului". "Babiuc s-a oferit sa-mi fie avocat pentru terenul pe care nu mi l-a dat" Ministrul Apararii nu face nimic in acest sens, ba mai mult, sub conducerea sa are loc una din tranzactiile cu teren intre MApN si Gigi Becali.
Conform spuselor lui Stefan Rasidescu, "dupa terminarea mandatului, Victor Babiuc s-a oferit, prin intermediul unui cunoscut comun, sa ma reprezinte ca avocat pentru recuperarea terenului pe care nu mi l-a dat"! Tot surse din cadrul MApN sustin ca in acest punct al afacerii - pentru a incurca si mai mult situatia si pentru a profita de situatie - a intervenit si Primaria Voluntari. "Pana la momentul primei tranzactii, cei de la primarie nu au miscat nimic. Cand au vazut ca se pot scoate bucati din terenul aflat in administrarea MApN - odata cu tranzactia cu Gigi Becali - au sarit si ei sa profite", spun angajati ai UM 1877/R si din cadrul MApN.
Primarul Manole aplica "patentul" Becali In 1999 - odata cu stabilirea preturilor exorbitante pe metrul patrat din Baneasa - primarul comunei Voluntari, Stefan Manole, a profitat de greselile Armatei de pana atunci si de "razboiul" din instanta intre MApN si Stefan Rasidescu si a acordat titluri de proprietate pentru 16 persoane, chiar pe terenul aflat in disputa. Practic, se ajunsese la situatia in care Rasidescu cerea in instanta pe baza actelor terenul rechizitionat, Armata afirma ca aceste hectare sunt in proprietatea ei ("dovada ca OCAOTA nu s-a opus la tranzactiile intre MApN si Gigi Becali"), iar 16 persoane afirmau cu acte eliberate de statul roman (Primaria Voluntari si Prefectura Ilfov) ca acel teren le apartine! La acea vreme, Stefan Manole - un fel de revolutionar cu titlu care nu aparea in scriptele Secretariatului de Stat pentru
Revolutionari! - a motivat decizia sa prin faptul ca terenul lui Rasidescu (administrat de Armata si in proprietatea a 17 particulari) nu figura in evidenta MApN, ci la SCAI (IAS) Mogosoaia. Mai tarziu, Manole a aflat ca SCAI Mogosoaia nu mai tinea evidenta terenului, deci a dedus ca pamantul se afla in proprietatea Primariei Voluntari. In plus, Manole se acoperea si cu hotararea instantei de la Buftea care ii punea in posesie pe cei 17 pe terenul lui Rasidescu. Numai ca, la doi ani dupa punerea in posesie, noul primar din Voluntari afirma, printr-o adresa oficiala adresata lui Rasidescu, ca "terenul nu se afla in administrarea noastra, acesta fiind in administrarea U.M 02580" (statul major al Fortelor Aeriene Romane - n.n). Despre afacerea lui Stefan Manole, Prefectura Ilfov afirma ca "sirul de neglijente din partea factorilor MApN au facilitat comportamentul Comisiei Locale Voluntari (condusa de Manole - n.n.) in a face puneri in posesie". Tot in 2001, MApN a sesizat Parchetul General pentru infractiunea de tulburare de posesie savarsita de Stefan Manole:
"Acesta, dupa ce a pierdut procesul intentat Armatei pe tema punerilor in posesie, a continuat sa acorde teren aflat in administrarea U.M 1877/R". Apare pe filiera si finul lui Becali Cazul Emiliei Podina - una din persoanele puse in posesie de Stefan Manole - arata clar modul de lucru al mafiei terenurilor de lux. Pe 18.01.2000, in conditiile in care terenul lui Rasidescu era deja disputat in instanta, Judecatoria Buftea decide punerea in posesie a Emiliei Podina cu 11 ha.
Aceasta decizie are trei puncte ciudate. In primul rand, hotararea instantei este facuta in baza Legii 18, care prevede reimproprietarirea cu pana la 10 ha si acolo unde a existat cooperativizare. Numai ca, in Voluntari, nu au existat CAP-uri si, in plus, Podina a primit 11 ha. Al treilea semn de intrebare apare in momentul in care s-a aflat ca Emilia Podina are domiciliul in comuna Oarta de Jos, judetul Maramures! In plus, aceasta
proprietara a fost reprezentata prin procura de catre Virgil Viorel Tudorache, domiciliat in comuna Voluntari. Aceasta persoana ar fi, conform declaratiilor unor surse din cadrul MApN, nimeni altul decat patronul firmei VVT (firma de bodiguarzi care asigura securitatea stadionului Steaua) si, totodata, finul lui... Gigi Becali! Dupa dobandirea terenului, Emilia Podina, prin intermediul aceluiasi Virgil Tudorache, a "rupt" terenul si l-a vandut pe bucati. Familia Paraschiv a cumparat 2.944 mp, Constanta Bogdan - 5.419 mp, iar ambii cumparatori au vandut terenurile (cu 77.750 $, respectiv 125.050 $) catre firma Ibiza Construct 2000, reprezentata de cetateanul spaniol Luis Gabarro Castilio.
Acesta, cumparator de buna credinta, a cerut Primariei Voluntari acordarea unei autorizatii de constructie. Actualul primar, Florin Pandele, a acordat aceasta autorizatie si, fiindca terenul se afla in litigiu (MApN si Stefan Rasidescu), a specificat acest lucru. Cu toate acestea, firma Ibiza a declansat in octombrie anul trecut lucrarile de constructie in interiorul unitatii militare 1877/R, dupa ce a daramat gardul Armatei.
Ana Ghidu, directorul de proiecte al firmei spaniole, ne-a declarat: "Conflicte directe nu am avut cu Armata. Am cumparat acest teren de la trei proprietari si nu stiam de acest scandal. Vara trecuta am obtinut si autorizatia de constructie si am inceput sa construim. Armata ne-a lasat sa intram, cand a vazut titlurile de proprietate legale. Terenul pe care il avem este cumparat la a treia mana.
Extrasul de carte funciara nu specifica faptul ca terenul este cu sarcini. Noi avem acte emise de statul roman, iar daca mai exista cineva care emite pretentii asupra acestui teren sa-si rezolve problema cu statul roman. Noi nu suntem implicati si nu am fost anuntati oficial ca terenul se afla in litigiu". Chiar daca afirma ca nu a existat nici un anunt oficial ca terenul cumparat face obiectul a mai multe procese, firma Ibiza a fost instiintata de acest fapt. Printr-o adresa din 30.10.2001, MApN cere societatii spaniole "sistarea constructiilor si eliberarea terenului ocupat in mod abuziv, care face parte din perimetrul cazarmii Ferma Rosia aflata in patrimoniul Armatei".
In plus, asa cum spun responsabili din cadrul MApN, Armata a cerut si declansarea urmaririi penale impotriva societatii pentru tulburare de posesie. Acest lucru nu i-a impiedicat pe cei de la Ibiza sa intre in curtea unitatii militare si sa construiasca un "obiectiv civil" pe care nimeni nu-l mai poate inlatura din acea zona. In ce-l priveste pe Virgil Viorel Tudorache, incercarile noastre de a-l contacta au fost sortite esecului, in pofida faptului ca i-am lasat la firma telefoanele la care ne poate cauta.
Ministerul de Finante vine la spartul targului Pozitia Ministerului Apararii Nationale in cazul terenurilor din Baneasa este ferma. Desi cativa conducatori ai ministerului au fost amenintati in dese randuri (Sorin Encutescu, secretarul de stat care se ocupa cu aceste probleme, fiind "somat" de mai multe ori de Nicolae Haliu, vicepresedintele Partidei Rromilor, care il "acopera" pe Stefan Manole), ancheta MApN continua.
Reprezentantii Armatei spun ca firma Ibiza a intrat in curtea U.M. 1877/R, comitand mai multe infractiuni. Mai mult, aceasta situatie se datoreaza in special fostului primar din Voluntari care, impreuna cu sustinatorii sai, au pus in posesie pe cei 17, desi...instanta decisese alte locatii, in nordul terenului administrat de MApN! In sprijinul pozitiei Armatei vine si o actiune in instanta a Ministerului Finantelor care arata ca terenul administrat de Armata este domeniu public, iar "paratii (cei care au obtinut titluri de proprietate pe acel teren - n.n) nu au inteles sa respecte dreptul statului asupra terenului". Bazandu-se pe o serie de acte, Ministerul Finantelor a cerut "in numele statului roman ca instanta sa constate dreptul de proprietate al terenului si sa-i oblige pe cei cu noile titluri de proprietate la lasarea in pasnica si legala folosinta a terenului in favoarea MApN, care este posesor si administrator al imobilului".
Totusi, avand in vedere ca multi dintre actualii proprietari sunt cumparatori de buna credinta, iar Stefan Rasidescu isi cere dreptul inapoi, cercetarile vor fi extrem de anevoioase. Cert este ca, asa cum sustin toate taberele implicate in scandal, mafiotii care au creat aceasta situatie sunt liberi si nu raspund in fata Justitiei.

Un comentariu:

  1. aceasta este problema problemelor ! nu se face justitie la sange...,avem haos ,...avem haos...,prospera borfasii ,neavenitii ,agramatii ,hotii...care se erijeaza in oameni de afaceri ,ne conduc o hoarda de prosti si borfasi ! asta e ! revolta care va fi ,trebuie sa treaca prin foc pe toti hotii care si-au avansat neamurile hidoase si jigodite in tot felul de afaceri murdare ! cat de curand ! ,in acelasi timp cine nu face dovada muncii si averii cinstite ,confiscare ,dupa gratii si repus in circuitul de valori al tarii ,tara nu este a impostorilor !

    RăspundețiȘtergere