vineri, 15 aprilie 2011

Tunuri cu activele armatei

Oprea şi Udrea l-au făcut sandviş pe Vanghelie
Tunuri cu activele armatei

Miniştrii Elena Udrea şi Gabriel Oprea, împreună cu primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, au participat, vineri, la lansarea unui proiect de construire de locuinţe în regim ANL, alăturarea primarului PSD de cei doi miniştri PDL stârnind destule comentarii.

 „Mie mi-a fost dat terenul din partea Ministerului Apărării, este pe teritoriul Sectorului 5 şi este al cetăţenilor din Sectorul 5. Terenul trebuia trecut de Guvern către Consiliul local al Sectorului 5, prin ordin de ministru. Astăzi, s-a făcut predarea-primirea a 100 de hectare de teren“, a declarat Vanghelie.
Ministerul Apărării are obligaţia de a transfera către admistraţiile locale toate terenurile, garnizoanele şi incintele militare dezafectate aflate pe teritoriul acestora, urmare a restructurărilor masive produse în armată. Amplul proces de manevrare a unor active importante din patrimoniul armatei nu putea fi lăsat pe mâna oricui, aşa explicându-se numirea lui Gabriel Oprea în fruntea Ministerului Apărării Naţionale! La vremea respectivă, „reevaluarea“ suspectă a lui Oprea şi numirea sa în fruntea MApN au avut tocmai această explicaţie, transpirată din anturajul acestuia şi al MApN, şi anume de a se ocupa de terenurile şi de clădirile libere ale armatei. Nu se ştie ce legătură are acest general de patru stele cu teoria şi practica militară, dar virtuţile sale de afacerist în imobiliare sunt arhicunoscute. Şi cum România nu are de dus războaie, dar are de prăduit foste terenuri şi clădiri ale armatei – printre ultimele care au mai rămas de prăduit în ţară – nici că se putea găsi un om mai potrivit decât Gabriel Oprea, pentru a fi pus în vârful trebii!...
Prin urmare, într-o primă etapă, pe capul lui Vanghelie, a venit pleaşca celor 100 ha primite din patrimoniul armatei, în virtutea legii şi a faptului că ele se aflau pe raza Sectorului 5. Într-o a doua etapă, terenul a plecat înapoi, la ministerul Elenei Udrea, pentru a se construi nişte locuinţe prin agenţia de casă a doamnei ministru, al cărei consiliu de administraţie e format numai din consilierii acesteia.
Lege-lege, dar actele de transfer de la Ministerul Apărării la primărie se puteau face într-un an sau în cinci... Dar terenul respectiv a fost transferat rapid. În plus, actele respective se puteau semna într-un birou. Dar ele s-au semnat vineri, cu tam-tam, într-o popotă organizată pe pajiştea cu pricina de marele maestru al ceremoniilor Gabriel Oprea, cu implicarea la ordin a personalului militar aferent.
Vanghelie n-a putut explica prea convingător de ce s-a complăcut să fie doar un intermediar mobiliar, primind terenul de la Oprea, spre a-l da lui Udrea. Aceasta va construi cu firmele portocalii locuinţe pentru oamenii lui Oprea şi ai lui Băsescu, din armată şi servicii secrete. Ce-i iese la afacerea asta lui Vanghelie sau primăriei conduse de acesta, nu se ştie...
Pe de altă parte, protocolul dintre PSD şi ACD interzice membrilor USL orice formă de colaborare cu partidul de guvernământ. Cu toate acestea, Marian Vanghelie a pus la dispoziţia ministerului condus de Elena Udrea acest teren de peste 100 de hectare. El consideră că nu a încălcat protocolul USL, întrucât, în viziunea sa, este vorba despre o „colaborare administrativă, nu politică“.
Primarul Vanghelie putea foarte bine să ţină acel teren în proprietatea primăriei Sectorului 5 şi să-i dea destinaţiile stabilite de Consilul local, în interesul cetăţenilor acestui sector.
Lucrurile nu s-au petrecut aşa. În realitate, a fost o manevră prin care o imensă suprafaţă de teren controlată iniţial de Oprea a intrat sub controlul tandemului Udrea-Oprea, cu sprijinul sau complicitatea lui Vanghelie. Fără veriga intermediară obligatorie a primarului de la 5, acest dute-vino în acte cu terenul n-ar fi fost posibil.
„Vorbim aici de construirea unui cartier de blocuri, cel mai mare care se face după Revoluţie încoace. Şi, dacă e în colaborare cu Guvernul, care e problema? Ce să facem acum? Să stăm să ne bătem ca nebunii?“, a declarat Vanghelie, cu multă seninătate, la un post de televiziune. Corect, numai că este vorba de un cartier de locuinţe aflate nu la dispoziţia consiliului local al Sectorului 5, ci la dispoziţia lui Oprea şi Udrea. Aceste locuinţe nu sunt destinate amărăştenilor fără casă din Sectorul 5, ci vor fi oferite militarilor din armată şi din serviciile secrete, ca şi procurorilor şi altor lucrători din sistemele de forţă ale statului, stâlpi de bază ai regimului în perspectiva alegerilor viitoare.
Sâmburele acestei afaceri cu bătaie lungă, spre alegerile viitoare, a fost învelit de preopinenţi în cuvinte sforăitoare. S-a vorbit despre „un pas pentru a echilibra problemele între sectoare“ (de unde până unde?), despre „un proiect-pilot pentru România – un cartier ecologic“ (?), despre „primul pas spre normalitate în politica românească“, despre „o noua viziune de a încerca să se facă politică în România“ şi alte asemenea fraze bombastice, menite, de fapt, să acopere muzica de fond a afacerii.
Nici Gabriel Oprea n-a ratat ocazia unei demagogii ieftine, declarând, la popota de campanie organizată în plin câmp, că „administraţia nu are legătură cu politica“ (?) şi că singura politică de făcut este în „interesul cetăţeanului“.
Desigur, în cazul de faţă, doar al celui angajat în armată şi serviciile secrete. Şi al firmelor care vor primi contractele de construire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu